{ "title": "Açma", "image": "https://www.acmatarifi.gen.tr/images/acma-9484.jpg", "date": "19.01.2024 17:03:30", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Açma; mayalı hamurla yapılan ve oldukça beğenilen bir hamur işidir. Açma, pastanelerde de satılmaktadır. Fakat ben en az onun kadar lezzetli açmaları kendim evdeki imkânlarımı kullanarak yapmayı tercih ediyorum. Herkesin de bildiği gibi açma yapımında katı yağ kullanılmaktadır. Bu nedenle dışarıda yapılan açmalarda kullanılan yağlar mide ağrısına neden olabileceğinden bana daha sağlıklı geliyor. Açmanın içerisine ceviz, zeytin, peynir v. S haçlar kullanarak daha lezzetli hale getirmeniz mümkündür. Açmanın güzel olmasının sırrı hamurun çok katı olmaması ve yağının bol olmasında gizli olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle hamurun güzel bir şekilde mayalandırılması gerekmektedir. Umarım paylaştığım açma hamuru tarifi ile misafirlerinizi ve aile bireylerinizi memnun edebilirsiniz. Şimdiden tüm bayanlara kolay gelsin.

Açma tarifinin malzemeleri
Açma Üzeri için
Açma Nasıl Yapılır?

Açmanın yapımına başlamadan evvel mayayı bir bardağın içerisine atın ve üzerine biraz ılık su ve şekeri ilave ederek yaklaşık 5 dakika bekletin. Suyun soğuk olması mayayı olumsuz etkileyeceği gibi sıcak olması da kabarmasına engel olur. Elinizi yakmayacak derecede ılık olması gerekir. Unu hamur yoğuracağınız kabın içerisine boşaltın. Üzerine tuzu ve mayayı da ilave edin. Mayayı erittiğiniz sıcaklık seviyesindeki ılık süt ile hamuru iyice yoğurun. Hamur ne kadar yumuşak ve cıvık olursa açmalar pamuk gibi yumuşak olur. Mayalı hamurun çok yoğurulması gerekir. Yoğurduğunuz hamuru 45 dakika kadar fırının içerisinde ya da kalın bir bezin arasında dinlendirerek kabarmasını sağlayın.

Tereyağını 4 eşit parçaya ayırın. Mayalandırdığınız hamuru da aynı şekilde 4 eşit bezeye bölün. Bezelerden bir tanesini merdane yardımıyla orta boy fırın tepsisi büyüklüğünde açın. Açarken yapışmasını engellemek için biraz un kullanabilirsiniz. Tereyağının bir parçasını parçalayarak hamurun üzerine yayın. Yağın bir kısmını ayırın. Yağlanan hamurun bir ucunu ortaya doğru üst üste katlayın. Kalan yağdan biraz da üzerine sürerek diğer uçları da üst üste katlayın ve kare bir beze elde edin. (Gözleme hamuru katlar gibi) Kalan 3 bezeye de aynı işlemi uygulayın. Kare bezeleri buzlukta yarım saat dondurun.

Buzluktaki bezeleri tek tek çıkartarak kare şeklini bozmadan orta boy kare borcam büyüklüğünde açın ve hamuru dört eşit kareye bölün. Karenin herhangi bir kenarından tıpkı kâğıt yelpaze yapar gibi katlamaya başlayın. Katlama işlemi bitince hamuru üç dört kez bükün ve simit şeklinde uçlarını birleştirerek fırın tepsisine dizin. Bu işlemi tüm bezeler bitinceye kadar devam ettirin.

Üzeri için yumurta sarısı ve üzüm pekmezini bir kâsede karıştırın. Açma hamurlarının üzerine fırça yardımı ile bu karışımı sürün ve üzerine çörek otu ya da susam ekerek yaklaşık 175 derece önceden ısıtılmış turbo fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Açmalarınız hazır. Pişerken yağını önce salar ancak daha sonra çeker. Bu sizi telaşlandırmasın. Belki çok yağlı görünebilir fakat açmanın güzel olmasını sağlayan şey yağıdır. Ayrıca normal poğaça hamuruna da neredeyse 1 su bardağı yani 200 gr. Yağ kullanılmaktadır. Şimdiden herkese afiyet olsun.
" } ] }