{ "title": "Hamur Açma", "image": "https://www.acmatarifi.gen.tr/images/hamur-acma.jpg", "date": "19.01.2024 04:17:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hamur açma, bilene kolay gelen, bilmeyenin gözünde büyüttüğü bir işlemdir. Öyle hamur işlerini yerken büyük keyif almak gibi, bazı hanımlarda hamur açmaktan keyif alırlar. Bazıları ise bilmediklerinden bunu gözünde büyütür. Aslına birkaç küçük püf noktasına dikkat edilirse, herkes hamur açabilir. Birkaç alıştırmadan sonra bu konuda deneyimli olanlar gibi hamur açmaya başlar, lezzetli börekler yapabilirsiniz. Sizlere hamur açma konusundaki püf noktalarını vermek istedik. Şimdi birlikte hamuru açmaya başlayalım.

Hamur nasıl açılır?

Hamur açmak için öncelikle kendinize düzgün ve kaliteli olan bir oklava seçmeniz gerekir. Eğer eğri bir oklavanız olursa, hamuru düzgün açamaz, istediğiniz gibi bir yufka elde edemezsiniz. Bilmeniz gereken bir hususta hamur kesinlikle sadece merdane ile açılmaz. Yufkayı merdane ile açamazsınız. Size hamur açma konusunda küçük bir püf noktası daha verelim. Hamurun tuzu az olursa, kendini hemen salacağından bunu rahat açamazsınız. Bunlara dikkat ederek hamuru açmaya başlayabiliriz.

Yoğurduğunuz hamurdan bir parça koparın. Bu yaklaşık yumurtadan biraz büyük olsun. Bunu tezgâhın üzerine koyarak, üzerine un serpin ve elinizle bastırın. Hamur sert yapıda olursa, bu aşamada merdane kullanabilirsiniz. Eğer yumuşak bir hamur ise oklava kullanabilirsiniz.

Yufka açılırken yapılan en önemli hata oklavayı düz şekilde tutmak, ileri doğru bastırmak, hamuru yan çevirerek yeniden aynı işleminin yapılmasıdır. Bu şekilde hamur açarsanız yufkanız yuvarlar olmaz. Bunu şu şekilde yapmalısınız; hamurun üzerine oklavayı yan olarak koymalı, sol elinizle hamurun üzerine ileriye doğru baskı uygulamalı, bu esnada sağ elinizle hamuru kendinize doğru çekmelisiniz. Bu sayede açtığınız hamurun yavaş yavaş dönmesine yardımcı olacak ve düzgün açabileceksiniz. Fakat bu sırada aşırı baskı uygulamayın. Bu aşamada hamurunuzun şekli nasıl olursa, açıldığı zamanda aynı kalır. Bunu unutmayın. Eğer şekli bozuk başlarsanız, hamuru açınca da bozuk bir şekil olur.

Hamur büyük boyda bir tabak kadar açıldığında, artık önemli bir aşamayı tamamladınız demektir. Şimdi üzerine bir avuç kadar un serperek her tarafına bulayın. Hamur sert olursa, bu kadar un gerekmez. Daha az kullanabilirsiniz. Oklavayı yine hamurun yanına koyarak, yufkayı oklavaya dolayın ve kendinize doğru çekerek, ileriye hafifçe baskı uygulayıp ittirin. Bu sayede hamurun büyümesini sağlayacaksınız. İleriye itilen oklavayı hafif bastırıp bu defa kendinize doğru çekin. Burada dikkat etmeniz gereken oklavayı her defasında aynı yerden dolamaktır. Yeniden aynı işlemi yapın. Hamurunuz sert ise yani mantı hamuru açıyorsanız, oklavayı hamura doladıktan sonra, elle yufkanın ortasından başlayarak dışına doğru baskı uygulayarak hamuru büyütebilirsiniz. İşte hamur açma bu kadar kolay. Eğer merakınız varsa bundan daha iyisini yapabilirsiniz.
" } ] }