{ "title": "Kuru Mayalı Açma", "image": "https://www.acmatarifi.gen.tr/images/kuru-mayali-acma-7301.jpg", "date": "19.01.2024 22:47:55", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kuru Mayalı Açma, açma ve poğaça hamur işleri arasında en sık tercih edilenidir. Büyük küçük herkes tarafından sevilerek tüketilir. Yapımı oldukça kolay ve lezzeti de bir o kadar yerindedir. Kısa sürede hazırlanarak aniden gelen misafirler için rahatlıkla sunumu yapılabilir. Açma hamurunun ana malzemeleri genellikle maya, un, süt ve sıvı yağdır. Maya olarak her tür maya tercih edilebilir. Ancak yaş mayanın kendine özgü bir kokusu olduğu için onun yerine daha çok kuru maya tercih edilir. Kuru mayalı açma tarifinde birkaç dikkat edilmesi gereken püf noktası vardır. Bunlardan en önemlisi mayayı çözmek için kullanılacak olan sütün ılık olmasıdır. Bu sayede ılık sütün maya ile birleşimi açma hamurunun pamuk gibi yumuşacık olmasını sağlar. Kuru Mayalı Açma yapımında genelde iç harç kullanılmadan sade olarak hazırlanır. Fakat iç harç kullanmak isteyenler zeytin ezmesi ya da krem peynir tercih edebilir. İster sabah kahvaltılarında ister öğlen saati tüketilebilir.

Kuru Mayalı Açma İçin Gerekli Malzemeleri

Hamuru için
Üzeri için
Kuru Mayalı Açma Nasıl Yapılır?

Kuru maya kullanılarak hazırlanan hamurlarda metal kaplar mayalanmayı olumsuz etkilediği için plastik kaplar tercih edilmelidir. Ayrıca hamur yapımında kullanılacak tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterilmelidir. Süt küçük bir cezvede biraz ısıtılır. Sütün içine el değecek kadar ısıtılması yeterlidir. Isıtılan süt daha sonra karıştırma kabına alınarak içerisine kuru maya ve toz şeker eklenir. El yardımıyla maya ufalanarak şeker ile sütün içinde iyice eritilir. Daha sonra içerisine yumurta ve sıvı yağ ilave edilir. Tüm malzemeler çırpıcı ile iyice çırpılır. Pürüzsüz bir kıvam elde edilince içerisine tuz ve yavaş yavaş un ilavesi yapılır. Kuru mayalı açmanın hamuru ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar un ilavesine göz kararı devam edilir. Hazırlanan hamur toparlanarak üzeri hava almayacak şekilde kapatılır. Bunun için karıştırma kabı streç film ile kaplanabilir. Hamurun mayalanması için oda sıcaklığında 25-30 dakika kadar beklenir. Daha sonra mayalı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve her biri mutfak tezgâhına alınır. Avuç içi biraz sıvı yağ ile yağlanarak hamur parçası avuç içinde düzleştirilir ve daha sonra mutfak tezgâhında yuvarlanır. İki yanından kıvrılarak uçlar üst üste gelecek şekilde halka şekli verilir. Her bir hamur parçası için aynı işlem tekrarlanır. Açmalar yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Hamur mayalı olduğu için pişerken de kabaracaktır. O nedenle açmaları tepsiye dizerken aralarında biraz mesafe bırakılmasında fayda vardır. Açmaların üzerine yumurta sürülerek çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırının orta katında yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan kuru mayalı açma oda sıcaklığında biraz dinlendirilir. Daha sonra servis tabağına alınarak çayın yanında sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }