Açma

Açma; mayalı hamurla yapılan ve oldukça beğenilen bir hamur işidir. Açma, pastanelerde de satılmaktadır. Fakat ben en az onun kadar lezzetli açmaları kendim evdeki imkânlarımı kullanarak yapmayı tercih ediyorum. Herkesin de bildiği gibi açma yapımında katı yağ kullanılmaktadır. Bu nedenle dışarıda yapılan açmalarda kullanılan yağlar mide ağrısına neden olabileceğinden bana daha sağlıklı geliyor.
Açmanın içerisine ceviz, zeytin, peynir v. S haçlar kullanarak daha lezzetli hale getirmeniz mümkündür. Açmanın güzel olmasının sırrı hamurun çok katı olmaması ve yağının bol olmasında gizli olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle hamurun güzel bir şekilde mayalandırılması gerekmektedir. Umarım paylaştığım açma hamuru tarifi ile misafirlerinizi ve aile bireylerinizi memnun edebilirsiniz. Şimdiden tüm bayanlara kolay gelsin.

Açma tarifinin malzemeleri

  • Yarım kilo ılık süt,
  • 1 adet yaş maya, (4'lü mayaların 1 paketi)
  • 250 gr. Tereyağı,
  • 2 tatlı kaşı toz şeker,
  • Yeteri kadar tuz.
  • Un.

Açma Üzeri için

  • 2 adet yumurta sarısı,
  • Çörek otu,
  • 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi,
  • Susam.

Açma Nasıl Yapılır?


Açmanın yapımına başlamadan evvel mayayı bir bardağın içerisine atın ve üzerine biraz ılık su ve şekeri ilave ederek yaklaşık 5 dakika bekletin. Suyun soğuk olması mayayı olumsuz etkileyeceği gibi sıcak olması da kabarmasına engel olur.
Elinizi yakmayacak derecede ılık olması gerekir. Unu hamur yoğuracağınız kabın içerisine boşaltın. Üzerine tuzu ve mayayı da ilave edin. Mayayı erittiğiniz sıcaklık seviyesindeki ılık süt ile hamuru iyice yoğurun. Hamur ne kadar yumuşak ve cıvık olursa açmalar pamuk gibi yumuşak olur. Mayalı hamurun çok yoğurulması gerekir. Yoğurduğunuz hamuru 45 dakika kadar fırının içerisinde ya da kalın bir bezin arasında dinlendirerek kabarmasını sağlayın.

Tereyağını 4 eşit parçaya ayırın. Mayalandırdığınız hamuru da aynı şekilde 4 eşit bezeye bölün. Bezelerden bir tanesini merdane yardımıyla orta boy fırın tepsisi büyüklüğünde açın. Açarken yapışmasını engellemek için biraz un kullanabilirsiniz. Tereyağının bir parçasını parçalayarak hamurun üzerine yayın. Yağın bir kısmını ayırın. Yağlanan hamurun bir ucunu ortaya doğru üst üste katlayın. Kalan yağdan biraz da üzerine sürerek diğer uçları da üst üste katlayın ve kare bir beze elde edin. (Gözleme hamuru katlar gibi) Kalan 3 bezeye de aynı işlemi uygulayın. Kare bezeleri buzlukta yarım saat dondurun.

Buzluktaki bezeleri tek tek çıkartarak kare şeklini bozmadan orta boy kare borcam büyüklüğünde açın ve hamuru dört eşit kareye bölün. Karenin herhangi bir kenarından tıpkı kâğıt yelpaze yapar gibi katlamaya başlayın. Katlama işlemi bitince hamuru üç dört kez bükün ve simit şeklinde uçlarını birleştirerek fırın tepsisine dizin. Bu işlemi tüm bezeler bitinceye kadar devam ettirin.

Üzeri için yumurta sarısı ve üzüm pekmezini bir kâsede karıştırın. Açma hamurlarının üzerine fırça yardımı ile bu karışımı sürün ve üzerine çörek otu ya da susam ekerek yaklaşık 175 derece önceden ısıtılmış turbo fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Açmalarınız hazır. Pişerken yağını önce salar ancak daha sonra çeker. Bu sizi telaşlandırmasın. Belki çok yağlı görünebilir fakat açmanın güzel olmasını sağlayan şey yağıdır. Ayrıca normal poğaça hamuruna da neredeyse 1 su bardağı yani 200 gr. Yağ kullanılmaktadır. Şimdiden herkese afiyet olsun.
19.01.2024 17:03:30
Açma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Açma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Açma"
İyi günler akşam çaya eşimin arkadaşları gelecek çayın yanına doyurucu bir şeyler yapmak dedi eşim fakat aklıma bir şey gelmiyor açma yapsam garip olur mu acaba? Kararsız kaldım lütfen bana bu konuda yardımcı olurmusunuz. Şimdiden teşekkür ederim.
Felin . 26.08.2018

Yumuşak Açma Tarifi

Yumuşak açma tarifi, bu yumuşak açmalarımız içine konulan malzemeler sayesinde kalsiyum, vitamin ve mineral içeriyor. Çok sağlıklı, lezzetli ve besleyicidir....
Devamını Oku

Kolay Açma Tarifi

Kolay Açma Tarifi, Açma günümüzde hemen hemen her evde aralıklarla yapılan ve zevkle tüketilen bir pasta türü olmaktadır. Özellikle annelerin yapmış olduğu a...
Devamını Oku

Tahinli Açma Tarifi

Tahinli açma tarifi, hamur işinde hafif tatlı sevenler için mükemmel bir lezzet. Tahin ve cevizin uyumu çoğu tariflerde kendini ispatlamıştır. Zahmetsiz...
Devamını Oku

Peynirli Açma

Peynirli açma, peynirli açma herkesin severek yediği özellikle kahvaltı ve çay saatlerinde vazgeçilmez olarak tüketilen çok lezzetli ve doyurucu tariflerden ...
Devamını Oku

Açma Tarifi Oktay Usta

Açma Tarifi Oktay Usta, Sabah kahvaltıları ve beş çayı için vazgeçilmez olan tariflerden bir de açmadır. Genellikle sıcak sıcak yiyebileceğiniz ve lezzeti ol...
Devamını Oku

Sade Açma Tarifi

Sade Açma Tarifi, Yapılışının kolay olması ve lezzetli oluşuyla sürekli tercih edilen sade açma sabah kahvaltıların da ve beş çayları için çok sık tercih edi...
Devamını Oku

Zeytin Ezmeli Açma Tarifi

Zeytinli Ezmeli Açma Tarifi, Genellikle sabah kahvaltıları ve ara öğünler de tercih edilen açma türleri çocuklar tarafından da sevilmektedir. Yapılışının kol...
Devamını Oku

Pırasalı Açma Börek

Pırasalı Açma Börek, herhangi bir yöreye ait değildir. Pırasayı seven her ev hanımının kolaylıkla elde açarak yaptığı bir hamur işi çeşididir. Yapımı son der...
Devamını Oku

Zeytinli Açma

Zeytinli Açma, Açma hemen hemen her evde yapılan ve her öğünde tüketilen pasta türlerinden olmaktadır. Fakat her bayan açmayı sade tercih etmektedir. Oysaki ...
Devamını Oku

Ispanaklı Açma Börek

Ispanaklı Açma Börek, Değişik tatlar arayan ve çıtır çıtır börek sevenlerin mutlaka denemesi gereken böreklerden biri de açma börektir. Hazır yufka ile yapıl...
Devamını Oku

Patatesli Açma

Patatesli Açma, yumuşak ve lezzetli pufuduk bir hamur çeşididir.Patatesli Açma İçin Gerekli Malzemeleri5 ...
Devamını Oku

Haşhaşlı Açma

Haşhaşlı Açma hem sağlıklı olan hem de midede hiçbir ağrı yapmayacak bir açma olmaktadır. Haşhaşlı açma hemen hemen her bayanın mutfağında olan bir tür pasta...
Devamını Oku

Sodalı Açma Tarifi

Sodalı Açma Tarifi, Yapılışının kolay ve pratik oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen açma çeşitleri aynı zamanda çok hafiftir. Çıtır ve lezzetli ola...
Devamını Oku

Açma Kol Böreği

Açma Kol Böreği, Açmalar arasında bir de kol böreği bulunmaktadır. Fakat şimdiye kadar hiç yapmadığım ve denemediğim bir açma tarifi olmaktadır. Yalnız kayın...
Devamını Oku

Pastane Açması

Pastane açması, sabah kahvaltılarında lezzetle tüketmiş olduğumuz hamur işi çeşitlerinin en lezzetli olanıdır. Sabah kahvaltılarında lezzetle tüketmiş olduğu...
Devamını Oku

Pratik Açma Tarifi

Pratik Açma Tarifi, Açma tarifleri arasında olan ve en kolay en pratik açmalardan biri olmaktadır. Çat kapı misafiriniz mi geldi pratik bir açma yapın ve ken...
Devamını Oku

Çikolatalı Açma

Çikolatalı Açma, Çalışan kişilerin ve ev hanımlarının kurtarıcısı olan açma çeşitleri yapılışını kolay olması ve lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından ter...
Devamını Oku

Pastane Açması Tarifi

Pastane açması tarifi, pastane açması özellikle sabah kahvaltılarında ya da çay saatlerinde sıkça tercih edilen ve oldukça lezzetli tariflerden biridir. Heme...
Devamını Oku

Açma Börek

Açma börek, günümüzde birçok insanın misafirleri için ya da ailesi için yapılabilecek en iyi yiyeceklerden biridir. Mükemmel lezzeti ile açma börek, büyüleyi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pastane Açması
Pratik Açma Tarifi
Çikolatalı Açma
Pastane Açması Tarifi
Açma Börek
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024