Hamur Açma

Hamur açma, bilene kolay gelen, bilmeyenin gözünde büyüttüğü bir işlemdir. Öyle hamur işlerini yerken büyük keyif almak gibi, bazı hanımlarda hamur açmaktan keyif alırlar. Bazıları ise bilmediklerinden bunu gözünde büyütür. Aslına birkaç küçük püf noktasına dikkat edilirse, herkes hamur açabilir. Birkaç alıştırmadan sonra bu konuda deneyimli olanlar gibi hamur açmaya başlar, lezzetli börekler yapabilirsiniz.
Sizlere hamur açma konusundaki püf noktalarını vermek istedik. Şimdi birlikte hamuru açmaya başlayalım.

Hamur nasıl açılır?


Hamur açmak için öncelikle kendinize düzgün ve kaliteli olan bir oklava seçmeniz gerekir. Eğer eğri bir oklavanız olursa, hamuru düzgün açamaz, istediğiniz gibi bir yufka elde edemezsiniz. Bilmeniz gereken bir hususta hamur kesinlikle sadece merdane ile açılmaz. Yufkayı merdane ile açamazsınız. Size hamur açma konusunda küçük bir püf noktası daha verelim. Hamurun tuzu az olursa, kendini hemen salacağından bunu rahat açamazsınız. Bunlara dikkat ederek hamuru açmaya başlayabiliriz.

Yoğurduğunuz hamurdan bir parça koparın. Bu yaklaşık yumurtadan biraz büyük olsun. Bunu tezgâhın üzerine koyarak, üzerine un serpin ve elinizle bastırın. Hamur sert yapıda olursa, bu aşamada merdane kullanabilirsiniz. Eğer yumuşak bir hamur ise oklava kullanabilirsiniz.

Yufka açılırken yapılan en önemli hata oklavayı düz şekilde tutmak, ileri doğru bastırmak, hamuru yan çevirerek yeniden aynı işleminin yapılmasıdır.
Bu şekilde hamur açarsanız yufkanız yuvarlar olmaz. Bunu şu şekilde yapmalısınız; hamurun üzerine oklavayı yan olarak koymalı, sol elinizle hamurun üzerine ileriye doğru baskı uygulamalı, bu esnada sağ elinizle hamuru kendinize doğru çekmelisiniz. Bu sayede açtığınız hamurun yavaş yavaş dönmesine yardımcı olacak ve düzgün açabileceksiniz. Fakat bu sırada aşırı baskı uygulamayın. Bu aşamada hamurunuzun şekli nasıl olursa, açıldığı zamanda aynı kalır. Bunu unutmayın. Eğer şekli bozuk başlarsanız, hamuru açınca da bozuk bir şekil olur.

Hamur büyük boyda bir tabak kadar açıldığında, artık önemli bir aşamayı tamamladınız demektir. Şimdi üzerine bir avuç kadar un serperek her tarafına bulayın. Hamur sert olursa, bu kadar un gerekmez. Daha az kullanabilirsiniz. Oklavayı yine hamurun yanına koyarak, yufkayı oklavaya dolayın ve kendinize doğru çekerek, ileriye hafifçe baskı uygulayıp ittirin. Bu sayede hamurun büyümesini sağlayacaksınız. İleriye itilen oklavayı hafif bastırıp bu defa kendinize doğru çekin. Burada dikkat etmeniz gereken oklavayı her defasında aynı yerden dolamaktır. Yeniden aynı işlemi yapın. Hamurunuz sert ise yani mantı hamuru açıyorsanız, oklavayı hamura doladıktan sonra, elle yufkanın ortasından başlayarak dışına doğru baskı uygulayarak hamuru büyütebilirsiniz. İşte hamur açma bu kadar kolay. Eğer merakınız varsa bundan daha iyisini yapabilirsiniz.
19.01.2024 04:17:35
Hamur Açma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur Açma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Hamur Açma"
Merhaba ben hamur işlerini güzel yapıyorum ama bazen börekler için yufka açmam gerekiyor. ancak maalesef ki yufkayı ne zaman açmaya kalksam ya çok şekilsiz oluyor ya da yırtılıp gidiyor. bu nedenle tam yöntemini önermem gerekiyor yardımcı olur musunuz?
Refhan . 01.11.2018 00:38:57

Yumuşak Açma Tarifi

Yumuşak açma tarifi, bu yumuşak açmalarımız içine konulan malzemeler sayesinde kalsiyum, vitamin ve mineral içeriyor. Çok sağlıklı, lezzetli ve besleyicidir....
Devamını Oku

Kolay Açma Tarifi

Kolay Açma Tarifi, Açma günümüzde hemen hemen her evde aralıklarla yapılan ve zevkle tüketilen bir pasta türü olmaktadır. Özellikle annelerin yapmış olduğu a...
Devamını Oku

Tahinli Açma Tarifi

Tahinli açma tarifi, hamur işinde hafif tatlı sevenler için mükemmel bir lezzet. Tahin ve cevizin uyumu çoğu tariflerde kendini ispatlamıştır. Zahmetsiz...
Devamını Oku

Peynirli Açma

Peynirli açma, peynirli açma herkesin severek yediği özellikle kahvaltı ve çay saatlerinde vazgeçilmez olarak tüketilen çok lezzetli ve doyurucu tariflerden ...
Devamını Oku

Açma Tarifi Oktay Usta

Açma Tarifi Oktay Usta, Sabah kahvaltıları ve beş çayı için vazgeçilmez olan tariflerden bir de açmadır. Genellikle sıcak sıcak yiyebileceğiniz ve lezzeti ol...
Devamını Oku

Sade Açma Tarifi

Sade Açma Tarifi, Yapılışının kolay olması ve lezzetli oluşuyla sürekli tercih edilen sade açma sabah kahvaltıların da ve beş çayları için çok sık tercih edi...
Devamını Oku

Zeytin Ezmeli Açma Tarifi

Zeytinli Ezmeli Açma Tarifi, Genellikle sabah kahvaltıları ve ara öğünler de tercih edilen açma türleri çocuklar tarafından da sevilmektedir. Yapılışının kol...
Devamını Oku

Pırasalı Açma Börek

Pırasalı Açma Börek, herhangi bir yöreye ait değildir. Pırasayı seven her ev hanımının kolaylıkla elde açarak yaptığı bir hamur işi çeşididir. Yapımı son der...
Devamını Oku

Zeytinli Açma

Zeytinli Açma, Açma hemen hemen her evde yapılan ve her öğünde tüketilen pasta türlerinden olmaktadır. Fakat her bayan açmayı sade tercih etmektedir. Oysaki ...
Devamını Oku

Ispanaklı Açma Börek

Ispanaklı Açma Börek, Değişik tatlar arayan ve çıtır çıtır börek sevenlerin mutlaka denemesi gereken böreklerden biri de açma börektir. Hazır yufka ile yapıl...
Devamını Oku

Patatesli Açma

Patatesli Açma, yumuşak ve lezzetli pufuduk bir hamur çeşididir.Patatesli Açma İçin Gerekli Malzemeleri5 ...
Devamını Oku

Haşhaşlı Açma

Haşhaşlı Açma hem sağlıklı olan hem de midede hiçbir ağrı yapmayacak bir açma olmaktadır. Haşhaşlı açma hemen hemen her bayanın mutfağında olan bir tür pasta...
Devamını Oku

Sodalı Açma Tarifi

Sodalı Açma Tarifi, Yapılışının kolay ve pratik oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen açma çeşitleri aynı zamanda çok hafiftir. Çıtır ve lezzetli ola...
Devamını Oku

Açma Kol Böreği

Açma Kol Böreği, Açmalar arasında bir de kol böreği bulunmaktadır. Fakat şimdiye kadar hiç yapmadığım ve denemediğim bir açma tarifi olmaktadır. Yalnız kayın...
Devamını Oku

Pastane Açması

Pastane açması, sabah kahvaltılarında lezzetle tüketmiş olduğumuz hamur işi çeşitlerinin en lezzetli olanıdır. Sabah kahvaltılarında lezzetle tüketmiş olduğu...
Devamını Oku

Pratik Açma Tarifi

Pratik Açma Tarifi, Açma tarifleri arasında olan ve en kolay en pratik açmalardan biri olmaktadır. Çat kapı misafiriniz mi geldi pratik bir açma yapın ve ken...
Devamını Oku

Çikolatalı Açma

Çikolatalı Açma, Çalışan kişilerin ve ev hanımlarının kurtarıcısı olan açma çeşitleri yapılışını kolay olması ve lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından ter...
Devamını Oku

Pastane Açması Tarifi

Pastane açması tarifi, pastane açması özellikle sabah kahvaltılarında ya da çay saatlerinde sıkça tercih edilen ve oldukça lezzetli tariflerden biridir. Heme...
Devamını Oku

Açma Börek

Açma börek, günümüzde birçok insanın misafirleri için ya da ailesi için yapılabilecek en iyi yiyeceklerden biridir. Mükemmel lezzeti ile açma börek, büyüleyi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pastane Açması
Pratik Açma Tarifi
Çikolatalı Açma
Pastane Açması Tarifi
Açma Börek
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024