Kuru Mayalı Açma

Kuru Mayalı Açma, açma ve poğaça hamur işleri arasında en sık tercih edilenidir. Büyük küçük herkes tarafından sevilerek tüketilir. Yapımı oldukça kolay ve lezzeti de bir o kadar yerindedir. Kısa sürede hazırlanarak aniden gelen misafirler için rahatlıkla sunumu yapılabilir. Açma hamurunun ana malzemeleri genellikle maya, un, süt ve sıvı yağdır.
Maya olarak her tür maya tercih edilebilir. Ancak yaş mayanın kendine özgü bir kokusu olduğu için onun yerine daha çok kuru maya tercih edilir. Kuru mayalı açma tarifinde birkaç dikkat edilmesi gereken püf noktası vardır. Bunlardan en önemlisi mayayı çözmek için kullanılacak olan sütün ılık olmasıdır. Bu sayede ılık sütün maya ile birleşimi açma hamurunun pamuk gibi yumuşacık olmasını sağlar. Kuru Mayalı Açma yapımında genelde iç harç kullanılmadan sade olarak hazırlanır. Fakat iç harç kullanmak isteyenler zeytin ezmesi ya da krem peynir tercih edebilir. İster sabah kahvaltılarında ister öğlen saati tüketilebilir.

Kuru Mayalı Açma İçin Gerekli Malzemeleri


Hamuru için

  • 3 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • Alabildiği kadar un

Üzeri için

  • 1 adet yumurta
  • Çörek otu
Kuru Mayalı Açma Nasıl Yapılır?

Kuru maya kullanılarak hazırlanan hamurlarda metal kaplar mayalanmayı olumsuz etkilediği için plastik kaplar tercih edilmelidir.
Ayrıca hamur yapımında kullanılacak tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterilmelidir. Süt küçük bir cezvede biraz ısıtılır. Sütün içine el değecek kadar ısıtılması yeterlidir. Isıtılan süt daha sonra karıştırma kabına alınarak içerisine kuru maya ve toz şeker eklenir. El yardımıyla maya ufalanarak şeker ile sütün içinde iyice eritilir. Daha sonra içerisine yumurta ve sıvı yağ ilave edilir. Tüm malzemeler çırpıcı ile iyice çırpılır. Pürüzsüz bir kıvam elde edilince içerisine tuz ve yavaş yavaş un ilavesi yapılır. Kuru mayalı açmanın hamuru ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar un ilavesine göz kararı devam edilir. Hazırlanan hamur toparlanarak üzeri hava almayacak şekilde kapatılır. Bunun için karıştırma kabı streç film ile kaplanabilir. Hamurun mayalanması için oda sıcaklığında 25-30 dakika kadar beklenir. Daha sonra mayalı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve her biri mutfak tezgâhına alınır. Avuç içi biraz sıvı yağ ile yağlanarak hamur parçası avuç içinde düzleştirilir ve daha sonra mutfak tezgâhında yuvarlanır. İki yanından kıvrılarak uçlar üst üste gelecek şekilde halka şekli verilir. Her bir hamur parçası için aynı işlem tekrarlanır. Açmalar yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Hamur mayalı olduğu için pişerken de kabaracaktır. O nedenle açmaları tepsiye dizerken aralarında biraz mesafe bırakılmasında fayda vardır. Açmaların üzerine yumurta sürülerek çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırının orta katında yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan kuru mayalı açma oda sıcaklığında biraz dinlendirilir. Daha sonra servis tabağına alınarak çayın yanında sunum yapılır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 22:47:55
Kuru Mayalı Açma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuru Mayalı Açma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kuru Mayalı Açma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yumuşak Açma Tarifi

Yumuşak açma tarifi, bu yumuşak açmalarımız içine konulan malzemeler sayesinde kalsiyum, vitamin ve mineral içeriyor. Çok sağlıklı, lezzetli ve besleyicidir....
Devamını Oku

Kolay Açma Tarifi

Kolay Açma Tarifi, Açma günümüzde hemen hemen her evde aralıklarla yapılan ve zevkle tüketilen bir pasta türü olmaktadır. Özellikle annelerin yapmış olduğu a...
Devamını Oku

Tahinli Açma Tarifi

Tahinli açma tarifi, hamur işinde hafif tatlı sevenler için mükemmel bir lezzet. Tahin ve cevizin uyumu çoğu tariflerde kendini ispatlamıştır. Zahmetsiz...
Devamını Oku

Peynirli Açma

Peynirli açma, peynirli açma herkesin severek yediği özellikle kahvaltı ve çay saatlerinde vazgeçilmez olarak tüketilen çok lezzetli ve doyurucu tariflerden ...
Devamını Oku

Açma Tarifi Oktay Usta

Açma Tarifi Oktay Usta, Sabah kahvaltıları ve beş çayı için vazgeçilmez olan tariflerden bir de açmadır. Genellikle sıcak sıcak yiyebileceğiniz ve lezzeti ol...
Devamını Oku

Sade Açma Tarifi

Sade Açma Tarifi, Yapılışının kolay olması ve lezzetli oluşuyla sürekli tercih edilen sade açma sabah kahvaltıların da ve beş çayları için çok sık tercih edi...
Devamını Oku

Zeytin Ezmeli Açma Tarifi

Zeytinli Ezmeli Açma Tarifi, Genellikle sabah kahvaltıları ve ara öğünler de tercih edilen açma türleri çocuklar tarafından da sevilmektedir. Yapılışının kol...
Devamını Oku

Pırasalı Açma Börek

Pırasalı Açma Börek, herhangi bir yöreye ait değildir. Pırasayı seven her ev hanımının kolaylıkla elde açarak yaptığı bir hamur işi çeşididir. Yapımı son der...
Devamını Oku

Zeytinli Açma

Zeytinli Açma, Açma hemen hemen her evde yapılan ve her öğünde tüketilen pasta türlerinden olmaktadır. Fakat her bayan açmayı sade tercih etmektedir. Oysaki ...
Devamını Oku

Ispanaklı Açma Börek

Ispanaklı Açma Börek, Değişik tatlar arayan ve çıtır çıtır börek sevenlerin mutlaka denemesi gereken böreklerden biri de açma börektir. Hazır yufka ile yapıl...
Devamını Oku

Patatesli Açma

Patatesli Açma, yumuşak ve lezzetli pufuduk bir hamur çeşididir.Patatesli Açma İçin Gerekli Malzemeleri5 ...
Devamını Oku

Haşhaşlı Açma

Haşhaşlı Açma hem sağlıklı olan hem de midede hiçbir ağrı yapmayacak bir açma olmaktadır. Haşhaşlı açma hemen hemen her bayanın mutfağında olan bir tür pasta...
Devamını Oku

Sodalı Açma Tarifi

Sodalı Açma Tarifi, Yapılışının kolay ve pratik oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen açma çeşitleri aynı zamanda çok hafiftir. Çıtır ve lezzetli ola...
Devamını Oku

Açma Kol Böreği

Açma Kol Böreği, Açmalar arasında bir de kol böreği bulunmaktadır. Fakat şimdiye kadar hiç yapmadığım ve denemediğim bir açma tarifi olmaktadır. Yalnız kayın...
Devamını Oku

Pastane Açması

Pastane açması, sabah kahvaltılarında lezzetle tüketmiş olduğumuz hamur işi çeşitlerinin en lezzetli olanıdır. Sabah kahvaltılarında lezzetle tüketmiş olduğu...
Devamını Oku

Pratik Açma Tarifi

Pratik Açma Tarifi, Açma tarifleri arasında olan ve en kolay en pratik açmalardan biri olmaktadır. Çat kapı misafiriniz mi geldi pratik bir açma yapın ve ken...
Devamını Oku

Çikolatalı Açma

Çikolatalı Açma, Çalışan kişilerin ve ev hanımlarının kurtarıcısı olan açma çeşitleri yapılışını kolay olması ve lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından ter...
Devamını Oku

Pastane Açması Tarifi

Pastane açması tarifi, pastane açması özellikle sabah kahvaltılarında ya da çay saatlerinde sıkça tercih edilen ve oldukça lezzetli tariflerden biridir. Heme...
Devamını Oku

Açma Börek

Açma börek, günümüzde birçok insanın misafirleri için ya da ailesi için yapılabilecek en iyi yiyeceklerden biridir. Mükemmel lezzeti ile açma börek, büyüleyi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pastane Açması
Pratik Açma Tarifi
Çikolatalı Açma
Pastane Açması Tarifi
Açma Börek
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024