Pırasalı Açma Börek
Pırasalı Açma Börek, herhangi bir yöreye ait değildir. Pırasayı seven her ev hanımının kolaylıkla elde açarak yaptığı bir hamur işi çeşididir. Yapımı son derece kolay ve bir o kadar da lezzetli olan bu böreği denemenizi tavsiye ederim.
Pırasalı Açma Börek İçin Gerekli Malzemeleri
Hamuru için- 3 su bardağı un
- Yarım paket yaş maya
- 1 çay bardağı süt
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yumurta
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- Tuz
- Su
İç Harcı için- 500 gram pırasa
- 200 gram.
Beyaz peynir
- Yarım demet maydanoz
Üzeri içinPırasalı Açma Börek Nasıl Yapılır?
Unu bir karıştırma kabına koyuyoruz. Unun üzerine tuzu damak tadımıza göre atıyoruz. Sonra unun ortasını havuz gibi açıyoruz ve ortaya yaş mayayı ufalayarak koyuyoruz. Mayanın üzerine de ılık sütü, zeytinyağını döküyoruz. 1 adet yumurtayı da kırıyoruz.
Yumurtanın üzerine de oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını da koyuyoruz. Biraz da su ilave ediyoruz, bir müddet bekledikten sonra havuz içindeki mayayı eriterek karıştırmaya başlıyoruz. Havuzdaki sıvılar karışıp kabarmaya başlayınca kenardan un alarak hamuru yoğuruyoruz. Hamurumuz kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur olacak bu şekilde elde edilen hamuru bir kenara bırakalım dinlensin. Hamurumuz dinlenirken biz içimizi hazırlayalım.
İç harcımız için pırasayı ince doğruyoruz. Maydanozu da ince ince doğruyoruz. Geniş bir tavaya zeytinyağını döküyoruz, yağ ısınınca pırasayı ilave edip soteliyoruz. Tuzunu ve karabiberini atıyoruz ve sotelemeye devam ediyoruz. Pırasalar yumuşayınca ocaktan alıyoruz.
Dinlenen hamurumuzu 4 eşit parçaya bölüyoruz ve beze yapıyoruz. Hamurun üzerine un serperek merdane ile açıyoruz. Açılan bu hamurların üzerine oda ısısında yumuşamış tereyağı sürüyoruz. İçlerine kavrulmuş pırasayı koyup yayalım, pırasanın üzerine de peyniri ufalayalım, maydanozu da serpelim. Hamuru rulo şeklinde saralım.
Rulonun ucunu kıvırarak kendi etrafında çevirerek yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim. Üzerine yumurta sarısı sürelim ve böreğin tepside mayalanması için bekletelim. Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Afiyet Olsun.
21.01.2024 22:13:58
Pırasalı Açma Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|