Sodalı Açma Tarifi, Yapılışının kolay ve pratik oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen açma çeşitleri aynı zamanda çok hafiftir. Çıtır ve lezzetli olan açmaların birçok çeşidi bulunmaktadır. Tercihe göre peynirli, zeytinli, ezmeli, sade ve sodalı ile açma yapılabilir. Bu tarifte sodalı açma tarifi yer almaktadır
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 2,5 su bardağı ılık süt
- 1 şişe maden suyu
- 1 paket kuru maya
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- Hamurun kıvamına göre un
Hamurun Üzeri için
- 1 paket oda sıcaklığın da bekletilmiş margarin
Açmaların Üzeri için
Sodalı Açma Nasıl Yapılır?
Bir kabın içine ılık sütü, şekeri ve mayayı koyarak karıştırın. Bu karışımı yaklaşık 15 dakika bekletin. Daha sonra sıvı yağını, 2 adet yumurta akını, maden suyunu ve tuzunu ilave ederek karıştırın. Karıştırma işlemi bittikten sonra ununu azar azar koyun. Yumuşak bir kıvam elde edene kadar unu ekleyin. Hamurunuz yumuşak olursa mayalanması ve açılması kolay olacaktır. Yumuşak bir hamur elde edince hamuru mayalanması için sıcak bir yere yerleştirip üzerini streç ya da mutfak havlusuyla kapatın.
Hamurun mayalanması için yarım saat yeterli olacaktır. Hamurun mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. Bu bezeleri yuvarlak şekilde açın.
Kalınlığı normal olacak şekilde açtığınız hamurun ortasına yaklaşık 1 çay kaşığı kadar margarini sürün. Daha sonra hamuru rulo haline getirin ve uçlarını birleştirerek şekil verin. Diğer bezelere de aynı işlemi uyguladıktan sonra altına yağlı kâğıt serilen tepsiye dizin. Açmaları tepsiye dizdikten sonra yaklaşık 20 dakika dinlendirin. Dinlendirme işlemi tamamlandıktan sonra fırça ile üzerine yumurta sarısını sürün. Daha sonra önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında sodalı açmaları üzeri kızarana kadar pişirin. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.