Açma Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Açma Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Açma Hamuru:

Açma hamuru, lezzetli bir açma yemeniz için en önemli aşamadır. Eğer hamuru tam kıvamında hazırlarsanız, çay saatinde sevdiklerinize nefis açmalar ikram edebilirsiniz. Hem de pastaneden aldıklarınız gibi yumuşacık ve lezzetli olurlar. Açma, bildiğiniz gibi yaş maya ile hazırlanan hamurla yapılmaktadır. Hamurun iyice mayalanmasından sonra şekillendirilerek pişirilmesi gerekmektedir. Dilediğiniz şekilde yaptığınız açmaları, fırında pişirip sıcak sıcak ikram edin.

Açma pişirmek için iç malzemeye ihtiyacımız olmayacak. Sadece lezzetli bir açma hamuru yoğuralım. Şimdi birlikte açma hamuru hazırlayalım ve mayalanmasını bekleyelim. Ardından hemen pişirebiliriz.

Açma Hamuru İçin Gerekli Malzemeler

  • 6 su bardağı elenmiş un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaş hamur mayası
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin
  • Üzerine sürmek için yumurta sarısı, çörek otu ve susam
  • Yarım su bardağı sıvı yağ

Açma Hamuru Nasıl Yapılır?

Hamuru yoğuracağınız kabın içine elenmiş unu alın. Bunun içine tuzu ve toz şekeri koyarak karıştırın. Daha sonra unun ortasını açın. İçine sıvı yağı, ılık suyu, ılık sütü ve eritilmiş yaş mayayı koyun. Şimdi hamuru güzelce yoğurun. Daha sonra hamurun dinlenmesi için, üstüne temiz bir bez örtün ve kenara alın. Yaklaşık yarım saat bu şekilde bekletin.

Dinlenmiş hamuru küçük parçalara ayırın. İsterseniz hamur elinize yapışırsa, ellerinizi yağlayın. Hamur parçalarının hepsinin ortasına 1 çay kaşığı kadar tereyağı koyun. Arzu ederseniz margarin de kullanabilirsiniz. Bunları top gibi yuvarlayın ya da açma hamurunu istediğiniz gibi şekillendirin.

Fırın tepsisinin içine yerleştirin. Şimdi açma yapmak için önemli bir aşamaya geldiniz. Açma hamurunun fırın tepsisinde bekletilmesi gerekiyor. Buna tepsi mayası diyoruz. Böyle iyice mayalanması gerekiyor. Bu arada fırını 200 dereceye ayarlayın ve ısınsın. Açma hamurlarının üzerine yumurta sarısı sürün. Biraz çörek otu ve susam serpin. Isınan fırının içine artık açmaları pişmesi için koyabilirsiniz. Bu arada çayınızı da demleyin. Sıcak açmalarla birlikte açma ikramı yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sade Açma Tarifi ve Malzemeleri

Sade Açma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mayalı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mayalı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Açma Tarifi Oktay Usta

Açma Tarifi Oktay Usta

Peynirli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Açma Tarifi ve Malzemeleri