Açma PoğaçaKahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan açma poğaça, herkes tarafından sevilen ve reddedilemeyecek bir lezzete sahiptir. Çay eşliğinde mükemmel bir tat sunan açma poğaça, doyurucu özellikleriyle de bilinir. Bu tarif sayesinde sabah kahvaltılarında sıcak ve lezzetli açma poğaçaları kendi mutfağınızda hazırlayarak sevdiklerinize sunabilirsiniz. Ev halkından tam not alacağınızı ümit ediyoruz. Misafir ağırlarken veya ev halkına kusursuz bir kahvaltı ziyafeti yaşatmak istediğinizde açma poğaça tercih etmenizi tavsiye ederiz. İşte bu eşsiz lezzetin tarifi. Şimdiden kolay gelsin. Açma Poğaça İçin Gerekli Malzemeler
İç Harcı İçin
Açma Poğaça Nasıl Yapılır?Öncelikle, hamur yoğurma kabı içerisine sıcak denilebilecek sütü koyarak yaş mayayı ekleyin ve elinizle mayayı süt içerisinde eritin. Ardından oda sıcaklığındaki yoğurdu ekleyerek iyice karıştırın. Daha sonra sıvı yağı ilave edin. Karışım içerisine tuz ve toz şekeri ekleyerek iyice karıştırın. Toz şeker ve tuz eridikten sonra ayrı bir kapta yumurtaları kırın. Bir yumurta sarısını kap içerisinde ayırarak açma poğaçanın üzeri için bir köşede bekletin. Geri kalan yumurtaları çırparak karışım içerisine ekleyin. Son olarak yarım margarini kısık ateşte yakmadan eritin ve karışım içerisine ilave edin. Karışım hafif sıcak bir hal alınca unu yavaş yavaş ekleyin. Bir taraftan unu eklerken diğer taraftan da elinizle hamuru yoğurun. Hamur kulak memesi kıvamına gelince un eklemeyi durdurarak iyice yoğurun. Daha sonra yoğrulan hamurun üzerini kapatarak mayalanması için 1 saat kadar bekletin. Hamur beklerken, açmanın iç harcını hazırlayın. Beyaz peyniri bir çatal yardımıyla ezin veya köy peyniri ya da kaşar peyniri ise rendeleyin. Maydanozları ayıklayarak çok küçük bir şekilde doğrayın. Rendelenen peynir ve doğranan maydanozu birbirine karıştırın. Hamur mayalanma süresi dolduğunda tezgah üzerini iyice temizleyerek hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Tezgah üzerinde elinizi sıvı yağa batırarak hamuru biraz açın. İçerisine 1 tatlı kaşığı hazırlanan harçtan ekleyerek hamuru kapatın ve elinizde yuvarlayın. Yanınıza fırın tepsisini alarak dibini 2 çay kaşığı kadar sıvı yağ koyarak yağlayın. Hazırlanan açma poğaçaları tek tek dibi yağlanmış fırın tepsisine dizin. Daha sonra yumurta sarısını iyice çırparak tepsiye dizilen açma poğaçaların üzerine sürün. Çörek otu ve susamı da serpiştirerek önceden 180 derece ısıtılmış fırına poğaçalar tamamlanınca sürün. Yaklaşık yarım saat kadar pişirdikten sonra fırından açma poğaçaların üzeri kızardığında çıkarın. Tabaklara alıp sıcak sıcak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Ben bu tarifi uygularken yaş maya kullanmak yerine kuru maya kullansam aynı sonuçu alır mıyım? Ayrıca margarin yerine tereyağı kullanmak tarifi nasıl etkiler?
Cevap yazLevend, merhaba! Yaş maya yerine kuru maya kullanabilirsin, ancak miktarını ayarlamaya dikkat etmelisin. Genel olarak, kullandığın yaş mayanın 1/3'ü kadar kuru maya kullanman yeterli olacaktır. Yani, eğer tarifte 30 gram yaş maya gerekiyorsa, 10 gram kuru maya kullanabilirsin.
Margarin yerine tereyağı kullanmak ise tarife hoş bir aroma ve daha zengin bir lezzet katacaktır. Ancak, tereyağının margarine göre daha yoğun bir yapısı olduğunu unutmamalısın. Bu nedenle, miktarında hafif bir azaltma yaparak kullanabilirsin. Tereyağının tarife katacağı farklılığı beğeneceğini düşünüyorum. Afiyet olsun!