Hamur Açma

Hamur Açma

Hamur açma, bilene kolay gelen, bilmeyenin gözünde büyüttüğü bir işlemdir. Öyle hamur işlerini yerken büyük keyif almak gibi, bazı hanımlarda hamur açmaktan keyif alırlar. Bazıları ise, bilmediklerinden bunu gözünde büyütür. Aslına birkaç küçük püf noktasına dikkat edilirse, herkes hamur açabilir. Birkaç alıştırmadan sonra bu konuda deneyimli olanlar gibi hamur açmaya başlar, lezzetli börekler yapabilirsiniz. Sizlere hamur açma konusundaki püf noktalarını vermek istedik. Şimdi birlikte hamuru açmaya başlayalım.

Hamur nasıl açılır?

Hamur açmak için öncelikle kendinize düzgün ve kaliteli olan bir oklava seçmeniz gerekir. Eğer eğri bir oklavanız olursa, hamuru düzgün açamaz, istediğiniz gibi bir yufka elde edemezsiniz. Bilmeniz gereken bir husus ta hamur kesinlikle sadece merdane ile açılmaz. Yufkayı merdane ile açamazsınız. Size hamur açma konusunda küçük bir püf noktası daha verelim. Hamurun tuzu az olursa, kendini hemen salacağından bunu rahat açamazsınız. Bunlara dikkat ederek hamuru açmaya başlayabiliriz.

Yoğurduğunuz hamurdan bir parça koparın. Bu yaklaşık yumurtadan biraz büyük olsun. Bunu tezgahın üzerine koyarak, üzerine un serpin ve elinizle bastırın. Hamur sert yapıda olursa, bu aşamada merdane kullanabilirsiniz. Eğer yumuşak bir hamur ise oklava kullanabilirsiniz.

Yufka açılırken yapılan en önemli hata oklavayı düz şekilde tutmak, ileri doğru bastırmak, hamuru yan çevirerek yeniden aynı işleminin yapılmasıdır. Bu şekilde hamur açarsanız yufkanız yuvarlar olmaz. Bunu şu şekilde yapmalısınız; hamurun üzerine oklavayı yan olarak koymalı, sol elinizle hamurun üzerine ileriye doğru baskı uygulamalı, bu esnada sağ elinizle hamuru kendinize doğru çekmelisiniz. Bu sayede açtığınız hamurun yavaş yavaş dönmesine yardımcı olacak ve düzgün açabileceksiniz. Fakat bu sırada aşırı baskı uygulamayın. Bu aşamada hamurunuzun şekli nasıl olursa, açıldığı zamanda aynı kalır. Bunu unutmayın. Eğer şekli bozuk başlarsanız, hamuru açınca da bozuk bir şekil olur.

Hamur büyük boyda bir tabak kadar açıldığında, artık önemli bir aşamayı tamamladınız demektir. Şimdi üzerine bir avuç kadar un serperek her tarafına bulayın. Hamur sert olursa, bu kadar un gerekmez. Daha az kullanabilirsiniz. Oklavayı yine hamurun yanına koyarak, yufkayı oklavaya dolayın ve kendinize doğru çekerek, ileriye hafifçe baskı uygulayıp ittirin. Bu sayede hamurun büyümesini sağlayacaksınız. İleriye itilen oklavayı hafif bastırıp bu defa kendinize doğru çekin. Burada dikkat etmeniz gereken oklavayı her defasında aynı yerden dolamaktır. Yeniden aynı işlemi yapın. Hamurunuz sert ise yani mantı hamuru açıyorsanız, oklavayı hamura doladıktan sonra, elle yufkanın ortasından başlayarak dışına doğru baskı uygulayarak hamuru büyütebilirsiniz. İşte hamur açma bu kadar kolay. Eğer merakınız varsa bundan daha iyisini yapabilirsiniz.

Son Güncelleme : 17.11.2018 08:39:03

Hamur Açma Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Hamur Açma"
Merhaba ben hamur işlerini güzel yapıyorum ama bazen börekler için yufka açmam gerekiyor. ancak maalesef ki yufkayı ne zaman açmaya kalksam ya çok şekilsiz oluyor ya da yırtılıp gidiyor. bu nedenle tam yöntemini önermem gerekiyor yardımcı olur musunuz?
Refhan . 01.11.2018 00:38:57
CEVAP YAZ
Zeytinli Açma
Zeytinli Açma
Zeytinli Açma, Açma hemen hemen her evde yapılan ve her öğünde tüketilen pasta türlerinden olmaktadır. Fakat her bayan açmayı sade tercih etmektedir. Oysa ki ben açmayı herkese zeytinli tavsiye etmekteyim oldukça lezzetli olan bu açma hem damaklar...
Ispanaklı Açma Börek
Ispanaklı Açma Börek
Ispanaklı Açma Börek, Değişik tatlar arayan ve çıtır çıtır börek sevenlerin mutlaka denemesi gereken böreklerden biri de açma börektir. Hazır yufka ile yapılmayan ve bu börek türünü herkes yapabilir. Sabah kahvaltıları, ara öğünler de ve çocukların b...
Kıymalı Açma Börek
Kıymalı Açma Börek
Kıymalı Açma Börek, yapımı biraz aşamalı olsa da, lezzeti tarif edilemeyecek kadar güzeldir. Lezzetli olması hamurun kıyır kıyır gevrek olmasındandır.Kıymalı Açma Böreğin İçin Gerekli Malzemeler:4,5 su bardağı un4 çorba kaşığı sıvı yağ Tuz ve suYağla...
Patatesli Açma
Patatesli Açma
Patatesli Açma, yumuşak ve lezzetli pufuduk bir hamur çeşididir.Patatesli Açma İçin Gerekli Malzemeler5 su bardağı un1 paket kuru maya veya 1 paket yaş maya da olabilir.2 çay bardağı süt2 çay bardağı su2 çay bardağı sıvı yağ2 yumurta1 tatlı kaşığı t...
Haşhaşlı Açma
Haşhaşlı Açma
Haşhaşlı Açma, hem sağlıklı olan hemde midede hiçbir ağrı yapmayacak bir açma olmaktadır. Haşhaşlı açma hemen hemen her bayanın mutfağında olan bir tür pasta olmaktadır. Çoğunlukla çayların yanında ek olarak tüketilen ve her damak tadına uyum sağlam...
Sodalı Açma Tarifi
Sodalı Açma Tarifi
Sodalı Açma Tarifi, Yapılışının kolay ve pratik oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen açma çeşitleri aynı zaman da çok hafiftir. Çıtır ve lezzetli olan açmaların birçok çeşidi bulunmaktadır. Tercihe göre peynirli, zeytinli, ezmeli, sade ve so...
Açma Kol Böreği
Açma Kol Böreği
Açma Kol Böreği, Açmalar arasında birde kol böreği bulunmaktadır. Fakat şimdiye kadar hiç yapmadığım ve denemediğim bir açma tarifi olmaktadır. Yalnız kayınvalidemin çok yapıp her zaman evde bulundurduğu böreklerden biri olmaktadır. Tadına bayıldığım...
Pastane Açması
Pastane Açması
Pastane açması, sabah kahvaltılarında lezzetle tüketmiş olduğumuz hamur işi çeşitlerinin en lezzetli olanıdır. Sabah kahvaltılarında lezzetle tüketmiş olduğumuz açma doyurucu ve hafif bir lezzettir. Sadece kahvaltıda değil öğün aralarında, bayanların...
Pratik Açma Tarifi
Pratik Açma Tarifi
Pratik Açma Tarifi, Açma tarifleri arasında olan ve en kolay en pratik açmalardan biri olmaktadır. Çat kapı misafiriniz mi geldi pratik bir açma yapın ve kendinizi şahane gösterecek sunumlar yapın. Yada akşam çaylarınız boş mu geçiyor akşama hazırlık...
Çikolatalı Açma
Çikolatalı Açma
Çikolatalı Açma, Çalışan kişilerin ve ev hanımlarının kurtarıcısı olan açma çeşitleri yapılışını kolay olması ve lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Farklı malzemelerle yapılan açma çeşitleri kişilerin damak tadına göre fark...
Pastane Açması Tarifi
Pastane Açması Tarifi
Pastane açması tarifi, pastane açması özellikle sabah kahvaltılarında ya da çay saatlerinde sıkça tercih edilen ve oldukça lezzetli tariflerden biridir. Hemen herkes çok severek tüketir bazen kahvaltılar bir açma bir çay ile de geçirilse gayet doyuru...
Açma Börek
Açma Börek
Açma börek, günümüzde birçok insanın misafirleri için ya da ailesi için yapılabilecek en iyi yiyeceklerden biridir. Mükemmel lezzeti ile açma börek, büyüleyici bir tat vererek özellikle akşam çaylarında çok nefis bir yiyecektir. Fakat belirtmek ister...

 

Kuru Mayalı Açma
Açma
El Açması Börek
Hamur Açma
Açma Kete Tarifi
Mayalı Açma
Açma Kalori
Açma Hamuru
Açma Tarifi
Açma Simit Tarifi
Yumuşak Açma Tarifi
Kolay Açma Tarifi
Tahinli Açma Tarifi
Peynirli Açma
Açma Tarifi Oktay Usta
Sade Açma Tarifi
Zeytin Ezmeli Açma Tarifi
Pırasalı Açma Börek
Zeytinli Açma
Ispanaklı Açma Börek
Kıymalı Açma Börek
Patatesli Açma
Haşhaşlı Açma
Sodalı Açma Tarifi
Açma Kol Böreği
Pastane Açması
Pratik Açma Tarifi
Çikolatalı Açma
Pastane Açması Tarifi
Açma Börek
Popüler İçerik
Tahinli Açma Tarifi
Tahinli Açma Tarifi
Tahinli açma tarifi, hamur işinde hafif tatlı sevenler için mükemmel bir lezzet. Tahin ve cevizin uyumu çoğu tariflerde kendini ispatlamıştır. Zahme...
Peynirli Açma
Peynirli Açma
Peynirli açma, peynirli açma herkesin severek yediği özellikle kahvaltı ve çay saatlerinde vazgeçilmez olarak tüketilen çok lezzetli ve doyurucu tarif...
Açma Tarifi Oktay Usta
Açma Tarifi Oktay Usta
Açma Tarifi Oktay Usta, Sabah kahvaltıları ve beş çayı için vazgeçilmez olan tariflerden bir de açmadır. Genellikle sıcak sıcak yiyebileceğiniz ve lez...
Sade Açma Tarifi
Sade Açma Tarifi
Sade Açma Tarifi, Yapılışının kolay olması ve lezzetli oluşuyla sürekli tercih edilen sade açma sabah kahvaltıların da ve beş çayları için çok sık ter...
Zeytin Ezmeli Açma Tarifi
Zeytin Ezmeli Açma Tarifi
Zeytinli Ezmeli Açma Tarifi, Genellikle sabah kahvaltıları ve ara öğünler de tercih edilen açma türleri çocuklar tarafından da sevilmektedir. Yapılışı...
Pırasalı Açma Börek
Pırasalı Açma Börek
Pırasalı Açma Börek, herhangi bir yöreye ait değildir. Pırasayı seven her ev hanımının kolaylıkla elde açarak yaptığı bir hamur işi çeşididir. Yapımı ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Pastane Açması
Pratik Açma Tarifi
Çikolatalı Açma
Pastane Açması Tarifi
Açma Börek
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018